Szőrtelenítés sérült bőrön – mit tegyél és mit ne tegyél? | Silk'n

Üres

Összesen: 0 Ft

Szőrtelenítés sérült bőrön – mit tegyél és mit ne tegyél?

A megfelelő technikákat alkalmazva könnyű tartósan simává és szőrmentessé változtatni a bőrt, de mit lehet tenni akkor, ha a bőrön valamilyen sérülés keletkezik? Biztonságos továbbra is ugyanazt a tartós szőrtelenítő módszert alkalmazni, vagy érdemes-e inkább váltani, esetleg teljesen tartózkodni kell a tartós szőrtelenítéstől?

Ezek fontos kérdések, amiket érdemes tisztázni, mielőtt bármilyen lépést tennél, hogy a szőrödet tartósan eltávolítsd. Így biztos lehetsz abban, hogy nem fogod növelni a sérülés mértékét, illetve nem fogsz a bőrödön további sérüléseket okozni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a bőr leggyakoribb sérüléseit, és ismertetjük a gyógyulási folyamathoz szükséges lépéseket. Ezeken felül megvizsgáljuk a tartós szőrtelenítés leggyakoribb módszereit, és kifejtük, melyiket érdemes elkerülni a bőr sérülésének elkerülése érdekében.

Kezdjük a leggyakoribb bőrsérülések ismertetésével, melyek különböző szőreltávolítási módszereket igényelnek.

Mik a leggyakoribb bőrsérülések?

Az egyik leggyakoribb bőrsérülés, amit talán már mindenki megtapasztalt, az a napégés. Egyértelmű, hogy miért ez a leggyakoribb bőrsérülés-típus:

  • A nap UV sugarai a bőrt már 30 perc alatt megégethetik.
  • A nap erősségét rendkívül könnyű alábecsülni, és ezáltal kihagyni a fényvédőkrém használatát bőrünkön.
  • Sokszor pedig az időt számoljuk el, és több ideig maradunk a napon, mint azt eredetileg terveztük.

Lehet, hogy a napégést nem veszed észre azonnal, de a napozást követő néhány órán belül egyre erősödő intenzitással és diszkomfort-érzéssel fokozatosan megjelennek a napégés tünetei a bőrön. Általában a napozást követő 12-48 órában a legerősebb a napégés okozta fájdalom, a megégett bőr szárazzá válik és elkezd hámlani.

Más típusú bőrsérülés lehet többek között a felületi hámsérülés, a karcolás, vágás, kémiai irritáció, kiütés, allergiás reakció. Mint azt valószínűleg sejted, a szőrtelenítés ezeken a sérült bőrfelületeken nem lenne túl kellemes, éppen ellenkezőleg, akár fájdalommal is járhat. Ennek oka a magasabb érzékenység, mivel a bőr megpróbálja meggyógyítani a sérült felületet. Valójában az olyan szőrtelenítési módszerek, mint pl. a borotválás, gyantázás, epilálás inkább súlyosbítják a sérülés mértékét, és lassítják a gyógyulás folyamatát.

Milyen lépéseket lehet tenni a gyógyulás érdekében?

A gyógyulás érdekében a bőr 4 folyamaton megy keresztül:

  1. Először megnövekszik a véráramlás a sérült területen, melyet a vágási vagy a karcolási sérülések esetében ott lehet a leginkább észrevenni, ahol a vér a levegővel érintkezik. Az intenzívebb véráramlással a véralvadásért felelős vérlemezkék a sérült területre áramolnak, megelőzve a további vérveszteséget.
  2. Ezt követően a sérülés körüli terület megduzzad és begyullad. Ez a gyógyulási folyamat természetes része. A gyulladás a vérlemezkék váladékából jön létre az alvadás során. A gyógyulási folyamat második szakaszában a fehérvérsejtek elárasztják a sérült területet. Ezek a sejtek végzik a baktériumok elleni harcot, valamint megelőzik a fertőzések kialakulását.
  3. A harmadik lépés a bőr regenerálódása az új bőrszövetek által, mely az vérben szállított oxigénnek és a tápanyagoknak köszönhető. A sérült területen egyre több kollagénszövet termelődik, mely segíti az új bőrsejtek kapcsolódását, valamint a károk helyreállítását.
  4. A negyedik szakaszban a bőr új szöveteit a fokozatosan felgyülemlő kollagén- és bőrsejtek építik fel. Végül az új bőrfelület zökkenőmentesen beépül a sérült terület környékén lévő eredeti szövetekbe, mely a legtöbbször teljesen észrevehetetlen.

Súlyosabb sérülések, pl. mély vágások, nagyobb horzsolások, vagy más súlyosabb sérülések esetén a felület gyógyulását követően hegszövet alakulhat ki a területen, mely formában kissé eltér az eredeti bőrszövettől.

Mennyiben tér el a hegszövet a normál bőrfelülettől?

Ha a normál és a hegszövetet összehasonlítjuk, az első dolog, amit látni lehet, hogy a hegszövet általában világosabb árnyalatú, mint a normál bőrszövet. Idővel ez fakulni fog, de néhány heg még évek múlva is látható marad.

Az árnyalatbeli eltérés mellett a hegszövet általában nem olyan sima vagy egyenletes, mint a terület környékén lévő eredeti bőrfelület. Ennek oka, hogy ahogy a heg létrejön, a sebben lévő fehérje kollagéntartalma és rostjai egyenesebb alakban igazodnak egymáshoz. A normál bőr ezeket a rostokat és fehérjéket egy, a kosárfonáshoz nagyon hasonló módon helyezi el, ezért sokkal egységesebbnek és simábbnak tűnik, mint a hegszövet. Ez az oka annak is, hogy a hegszövet kevésbé rugalmas, mint a normál bőr.

Másik különbség a hegszövet és a normál bőrszövet között, hogy mivel a sérült bőrfelületen a szőrtüszők nem termelődnek újra, ott nem nő szőr. Ha a sérülés következtében a szőrtüszők is károsodnak, akkor előfordulhat, hogy a teljes gyógyulást követően sem indul be a szőrnövekedés az adott területen.

Mik azok a szőrtelenítési módszerek, amiket érdemes elkerülni a sérült bőrfelületen?

Bármely „fizikai jellegű” szőreltávolítási módszer, mint pl. a borotválás, a gyantázás, az epilálás rendkívül kényelmetlen lehet a sérült bőrfelületen. Ezen technológiák fizikai jellege további sérülést is okozhat a bőrön, ha az még nem gyógyult be teljesen vagy akár még a gyógyult bőrön is. Mivel a gyógyuló bőrfelület még kevésbé vastag és kemény, mint a normál bőrfelület, könnyebb benne kárt okozni.

Annak ellenére, hogy a lézeres szőrtelenítés nem fizikailag távolítja el a szőrt, a lézer ereje irritálhatja a bőrt, különösen napégés esetén. Emiatt érdemes kerülni ezt a típusú kezelést a sérült területen addig, amíg az teljesen meggyógyult és visszatért az eredeti állapotába.

Mi a legbiztonságosabb módszer a sérült bőfelületen lévő szőr eltávolítására?

Valójában nem létezik biztonságos módszer arra, hogy a sérült bőrfelületről KÖZVETLENÜL eltávolítsuk a szőrt. Minden esetben az a legjobb, ha várunk addig, amíg a bőr teljesen meg nem gyógyul, mielőtt bármilyen szőrtelenítési módszert alkalmaznánk rajta. Habár a Silk’n villanófényes szőrtelenítő készülékeivel a sérült bőrfelület környéki területet biztonságosan lehet kezelni.

villanófényes - Intense Pulsed Light (IPL) készülékek egy kíméletesebb és hatékonyabb módszert kínálnak a tartós szőrtelenítéshez, mint a lézeres szőrtelenítés, ezért biztonságosabb megoldást nyújtanak a sérült bőrfelületet környező terület szőrtelenítésére. Míg a közvetlenül érintett bőrfelület szőrtelenítése előtt mindig meg kell várni, amíg az teljesen meggyógyul, a környező területek szőrtelenítése általában biztonságos. Ha nem vagy biztos benne, hogy a sérült terület környékén lévő bőrfelület kezelhető-e, legjobb, ha egyeztetsz a bőrgyógyászoddal vagy az orvosoddal.

Az olyan IPL készülékek, mint pl. a Silk’n Infinity szélesebb spektrumú fényt bocsátanak ki, mint a lézeres készülékek, ezért szélesebb szőr- és a bőrszín tónusok kezelésére ideálisak, mint a lézerfény. Továbbá a Silk’n Infinity a villanófény technológiát kombinálja a galván energiával az eszköz csúcsán lévő elektródán keresztül. Ez az elektróda a bőrbe szállítja a galván energiát, mellyel stimulálja a területet és megnyitja a bőr pórusait. Ezzel lehetővé teszi, hogy a fényimpulzusok mélyebbre jussanak a szőrtüszőig, és így kevesebb idő alatt jobb eredményeket produkál.

Mennyi idő alatt válik a bőr ismét teljesen egészségessé?

Ez számos tényezőtől függ, mint pl. a sérülés mértéke és súlyossága, a páciens általános egészségi állapota, valamint, hogy milyen kezelési módot alkalmaztak a sérülés helyreállítására. Kisebb vágásoknál, horzsolásoknál, vagy enyhébb napégéseknél körülbelül várhatóan egy hét – 10 nap alatt gyógyul be a seb. Jelentősebb sérüléseknél akár 2 hét is szükséges lehet a teljes gyógyuláshoz.

Abban az esetben, ha olyan bőrsérülést tapasztalsz, ami a vártnál lassabban gyógyul, javasoljuk, hogy sürgősen fordulj orvoshoz a megfelelő kezelés érdekében. Minél gyorsabban kapod meg a megfelelő kezelést a sérülésedre, annál hamarabb térhetsz vissza napi rutinjaidhoz, és annál hamarabb érheted el azt a tartós szőrtelenséget, amit szeretnél.

Hogyan segít az IPL szőrtelenítés, ha a bőrsérülés miatt szüneteltetned kell a szőrtelenítést az adott területen?

Borotválás után körülbelül 12 órával már tapasztalhatsz szőrvisszanövést. Az olyan egyéb szőrtelenítési módszerek, mint pl. a gyantázás, epilálás tovább tartanak, de körülbelül 1 hét múlva ugyanúgy láthatóvá válik a szőr növekedése. Bőrsérülés esetén a biztonságod érdekében napokig vagy akár több hétig szüneteltetned kell a szőrtelenítési kezeléseket.

Az IPL készülékekkel a szőr tartósan távolítható el, és a kezelések között akár 8 hét szünetre is szükség lehet. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valamilyen bőrsérülést szenvednél, mint például az égési sérülés vagy a horzsolás, valószínűleg teljesen meg fogsz gyógyulni, mire eljön a következő kezelés időpontja. Ez egy olyan fajta kényelem és nyugtató érzés, amire a legtöbb ember nem is gondol, amikor kiválasztja magának a szőrtelenítő kezelés típusát.

A Silk’n Infinity otthoni tartós szőrtelenítő készülékkel bőrsérülés esetén is folytathatod a megfelelő tartós szőrtelenítő kezeléseket és a kíméletes kezelési folyamat segít, hogy ismét kifogástalannak érezhesd a bőröd.